Joint Educational Forensics Conference Tentative Agenda!

Presented by the Georgia, North Carolina, and Tennessee Divisions of the International Association for Identification

Harrah's Cherokee Resort and Conference Center

October 2nd-5th, 2023



2023 Joint Regional International Assocation for Identification Forensic Training Conference				
Oct 2 - Monday	All Attendees Together			
10:00 AM to 1:00 PM	Registration Open			
1:00 PM	Opening Ceremony - Welcoming Messages from the GA, NC, and TN Divisions of the IAI; Cherokee Indian Police Chief Carla Neadeau; Principal Chief of the Eastern Band of Cherokee Indians – Chief Richard G. Sneed; and IAI President Domingo Villarreal			
1:30 PM	Opening Speaker - David Snively - Forensic Leadership: Managing at Every Level (3 hours)			
5:00 PM to 6:30 PM	Welcome Reception - Mystaire			

Oct 3 - Tuesday	Room 1	Room 2	Room 3	Room 4		
7:30 AM to 8:30 AM	Breakfast - Sponsored by Foray					
8:30 AM	Michelle Triplett: Testimony: Anticipating the Tough Questions (1.5 hours)	Jaclynn McKay: Study Session for CCSI (Part 1) (2.5 hours)	Cory Brown: Shooting Reconstruction of Officer Killed in Line of Duty (Part 1) (2.5 hours)	NIJ / FTCOE: Dr. Jeri Ropero-Miller: Overview of the FTCOE and the CJTEC programs (:30)		
9:00 AM				NIJ / FTCOE: Dr. Jacqueline Speir: Spatial Frequency of Randomly Acquired Characteristics on Outsoles (1 hour)		
10:00 AM	Break in Vendor Area					
10:30 AM	Pat Wertheim: History and Philosophy of Fingerprint Identification as "Science" (1 hour)	Jaclynn McKay: Study Session for CCSI (Part 2) (2.5 hours)	Cory Brown: Shooting Reconstruction of Officer Killed in Line of Duty (Part 2) (2.5 hours)	NIJ / FTCOE: Ivy Walker: An Interactive Evaluation and Comparison of Electrostatic Dust Print Lifters and Static Cling Sheets (1 hour)		
11:30 AM to 1:00 PM	Lunch on Your Own / Board Meetings for Each Division					
1:00 PM	Johnna D. Isenberg: The Evolution of Fingerprint Evidence within the Court System (:30)	Heather Fosher: Friction Ridge Analysis in Cold Case Investigations (:30)	Adam Richard: What can trace evidence do for you? (:30)	NIJ / FTCOE: Mikalaa Martin: The Interactive Latent Print Process Map (1 hour)		
1:30 PM	Michelle Triplett: Is It Time to Retire ACE-V (1 hour)	Pat Wertheim: Do you have the aptitude to be a latent print examiner? (1 hour)	Chris Rush and Larry Miller: Analysis and Comparison of Children's Writings: A Forensic Handwriting Examination Approach (1 hour)	NIJ / FTCOE: Dr. Jacqueline Speir: Estimate of the Random Match Frequency of Acquired Characteristics in a Forensic Footwear Database (45 minutes)		
2:30 PM	Break in Vendor Area					
3:00 PM	Michelle Triplett: The Paradigm Shift: Changing Philosophies (2 hours)		Anne Cristaldi & Heather Maddry: Getting Along and Working Together: Detective and Crime Scene Investigators Collaborating on the Case (2 hours)	 NIJ / FTCOE: Dr. Donald Gantz: LatentSleuth: Using Statistical Modeling to Assess the Level 2 Similarities in Regions of Interest Between Non- Mated Fingerprint Images (1 hour) 		
4:00 PM				NIJ / FTCOE: John Grassel: Controlled Environment 26-Week Footwear Study (45 min)		
6:00 PM to 9:00 PM	Bowling and Burgers and Wings - Sponsored by Dataworks Plus & Sirchie					

Oct 4 - Wednesday	Room 1	Room 2	Room 3	Room 4		
7:30 AM to 8:30 AM	Breakfast - Sponsored by Justice Trax					
8:30 AM	Pat Wertheim: Testimony: Preparing for Trial and Establishing Rapport with the Jury (1.5 hours)	Amanda Wilson: Identifications: Complexity, Documentation and Quality Assurance (1.5 hours)	Dr. William Harrison: Violence Against Children Investigations (1.5 hours)	Luke Spratt: Practical Crime Scene Photography (Part 1) (2.5 hours)		
10:00 AM	Break in Vendor Area					
10:30 AM	Matthew Mavin: It's A Beautiful Boat, But Does It Float (1 hour)	Amanda Wilson, Jeniffer Molina, and Sharon Kelley: Investigative Leads: Policy Comparison of Two Latent Print Agencies (1 hour)	David Alford: Search of the Unabomber's Cabin in Lincoln, Montana (1 hour)	Luke Spratt: Practical Crime Scene Photography (Part 2) (2.5 hours)		
11:30 AM to 1:00 PM	Lunch on Your Own					
1:00 PM	Matthew Marvin: A Pig In A Dress (1.5 hours)	Jaclynn McKay: NIST Crime Scene Virtual Reality Study (:30)	Vendor Spotlight	Methodist University Professors: Murder and		
1:30 PM		Luke Spratt: How to Effectively use NIBIN in your Department (1 hour)	Vendor Spotlight	Mayhem (Part 1) (3 hours)		
2:30 PM	Break in Vendor Area					
3:00 PM	Matthew Marvin: The Fast And The Furious (1.5 hours)	ous (1.5 Jesse Worley: OSAC Standards and Update (1.5 hours)	Monique Brillhart: Chemical Biological Radiological or Nuclear Events (:30)	Methodist University Professors: Murder and Mayhem (Part 2) (3 hours)		
3:30 PM			Jill Capistrant and Caitlin Withum: Terrorist Explosive Device Analytical Center (1 hour)			
4:30 PM	Business Meeting NCIAI	Business Meeting GAIAI	Business Meeting TNIAI			
6:00 PM - 8:00 PM	Banquet - Sponsored by Evident & Idemia					

Oct 5 - Thursday	All Attendees Together	
8:30 AM	George Brauchler - Aurora Colorado Movie Theater Shooting	
10:00 AM	Short Break	
10:15 AM	George Brauchler - Aurora Colorado Movie Theater Shooting	
12:00 PM	Conference Closing	

This agenda is subject to change due to unforeseen complications, cancellations, or unknown events or situations.

For more information or to register, go to

Georgia IAI Website <u>www.gaiai.org</u>

North Carolina IAI Website <u>www.nciai.com</u>

Tennessee IAI Website www.tniai.org

